dijous, 15 de setembre de 2011

Besucs en escabetx

La "Recepta del 15" em recorda com passa el temps de ràpid! Ja ha passat un mes des de la darrera convocatòria... Sembla que el dia no ha d'arribar, però passa volant!

En aquesta nova edició us proposàvem preparar un escabetx, una tècnica culinària que, fa uns anys, s'emprava per poder conservar el menjar durant llargs períodes de temps. Actualment, la cosa ha canviat una mica i tret de les conserves de peix que comprem al súper, a casa, no escabetxem normalment. A Eivissa tenim un plat tradicional en el qual s'usa aquesta tècnica: el gerret. Però com ara no n'és l'època m'he decantat pel besuc, que és, fins i tot,  més saborós.

Espero que us agradi la recepta i us animeu a preparar-la a casa, perquè us llepareu els dits!

Ingredients

-2 quilos de besuc (jo és que quan m'hi poso, m'hi poso!)
-2 alls
-2 gots de vinagre
-1 got i mig d'oli
-Un bon manat de juvert
-6 fulles de llorer
-Un bon pessic de pebre vermell
-Sal

Com ho fem?

Netegem bé el peix i l'escatem. Li treiem els budells i els tallem des de la meitat cap a dalt, deixant-los oberts i tallant-los el cap.  En una paella posem oli abuntant i deixem que s'escalfi. Fregim el peix i reservem. (Recomanació: si acabeu de netejar-lo, deixeu-lo eixugar damunt un tovalló de cuina, perquè sinó esquitxarà molt!)

Per preparar l'escabetx sofregim els alls tallats en bocins grandets dins una paella amb el mig got d'oli. A continuació afegim les fulles de llorer, la resta d'oli i el vinagre. Passats uns minuts, hi afegim el juvert perquè no se'ns cremi i deixam coure uns minuts més. Ha de fer xup-xup. Ara, en un plat de fang anem col·locant el peix a capes i anem posant-hi l'escabtex per sobre. Ha de quedar ben cobert amb l'escabetx. El deixam reposar unes 24 hores i llest per menjar!



21 comentaris:

  1. Quin goig que fa aquest besuc!!!! 2 kilos ???? quina feinada ... però l´escabetx té això, val la pena fer-ne quantitat i es conserva perfectament. Molt bona proposta . Petons

    ResponElimina
  2. Ostres ha de ser deliciós això! apuntat queda! petons

    ResponElimina
  3. Aix que bons els besucs així?,! Els haig de pintar, tenen una pinra fantàstica!
    Petonets

    ResponElimina
  4. Marina, que bó es el peix amb escabetx.
    Avui he escabetxat 2 verats.
    Bonissims..
    Una abraçada

    ResponElimina
  5. Bona elecció!
    Tens raó la recepta del 15 ens diu que el temps vola. M'encanten aquestes participacions

    ResponElimina
  6. M'agraden molt com t'han quedat aquests besucs en escabetx. Jo pensava que els besucs eren més grans.O és un tema de vocabulari? bé sigui el que sigui jo em menjaria ben feliç un platet dels que tu has preparat. Ummmm

    ResponElimina
  7. Que bo amb besuc! La de coses interessants que estem descobrint amb la proposta d'aquest mes!

    ResponElimina
  8. Aquests besucs també tenen molt bona pinta. Acompanyats amb una amanida d'escarola estarien de vici.

    Aviam amb que ens sorpreneu pel mes d'octubre.

    petonets

    MAR, de El que no mata engreixa

    ResponElimina
  9. Fa molt temps que no veig besuc al mercat, quina enveja que em fan aquests que has fet tú.
    I també fa mt temps que no et veig per aquí, espero que tot vagi bé.
    Un petó maca,
    Esther

    ResponElimina
  10. Bon dia Marina!
    Per descomptat m'encanten les teves besucs escabetxats, nosaltres gairebé sempre mengem el besuc més grandot al forn. Però aquest plat m'ha agradat moltíssim es veu sucós i saborós ... Aquesta tècnica a mi m'encanta
    Un petó i gràcies per la idea de la recepta del 15 m'encanta la quantitat de receptes sobre l'escabetx que van sortir ...

    ResponElimina
  11. 2 Kg de besuc!! T'hi poses MOLT! hahahahaha.
    Fantàstica la proposta :)

    ResponElimina
  12. Qué ricos deben estar así! yo nunca le había puesto perejil al escabeche, pero me ha gustado mucho éste que has hecho.
    Encantada de haber participado!

    ResponElimina
  13. Un peix diferent a les sardines i la tonyina, m'agrada i m'ho apunto! encara que a casa l'encarregada d'escabetxar el peix és ma mare, però li explicaré ;) petonets!! :D

    ResponElimina
  14. Quina pinta que té la recepta. La llampuga també queda molt bé feta així. Gràcies per la recepta!!!!

    ResponElimina
  15. Està preciós aquest besuc. Està dient "menja'm"! M'encanta aquesta recepta eivissenca.
    Petons.
    Belén

    ResponElimina
  16. Que bo que queda el besuc escabetxat
    Petons

    ResponElimina
  17. no he escabetxat mai besug, però realment té un aspecte sensacional.
    al final m'he afegit a la recepta del 15, amb retard i un pel d'humor, però he fet un producte més típic del meu poble i poc utilitzat en aquesta preparació.
    http://cuinagenerosa.blogspot.com/2011/09/escabetx-suau-de-costella-de-porc-amb.html

    ResponElimina
  18. Hola, hola!
    La veritat és que dos quilos és molt, però també és cert que al cap i a la fi és una tècnica de conservació. Per tant, oi?

    Mai havia sentit a parlar del besug, però com diu Manel té un aspecte sensacional. Sobretot, a la primera foto. Nyam!

    Una abraçada i gràcies i felicitats per la iniciativa! :-)

    ResponElimina
  19. Marina què bons! Això de fer escabetx ha estat un gran descobriment, jo no en tenia ni idea de com es feia!! Gràcies per aquestes propostes tan xules!

    Molts petonets!!

    ResponElimina
  20. Molt bona proposta...L' escabetx li dóna vida al besuc.

    ResponElimina
  21. gracies pel tey comentari al meu blog.
    una recepta de peix deliciosa!

    ResponElimina