La "Recepta del 15" em recorda com passa el temps de ràpid! Ja ha passat un mes des de la darrera convocatòria... Sembla que el dia no ha d'arribar, però passa volant!
En aquesta nova edició us proposàvem preparar un escabetx, una tècnica culinària que, fa uns anys, s'emprava per poder conservar el menjar durant llargs períodes de temps. Actualment, la cosa ha canviat una mica i tret de les conserves de peix que comprem al súper, a casa, no escabetxem normalment. A Eivissa tenim un plat tradicional en el qual s'usa aquesta tècnica: el gerret. Però com ara no n'és l'època m'he decantat pel besuc, que és, fins i tot, més saborós.
Espero que us agradi la recepta i us animeu a preparar-la a casa, perquè us llepareu els dits!
Ingredients
-2 quilos de besuc (jo és que quan m'hi poso, m'hi poso!)
-2 alls
-2 gots de vinagre
-1 got i mig d'oli
-Un bon manat de juvert
-6 fulles de llorer
-Un bon pessic de pebre vermell
-Sal
Com ho fem?
Netegem bé el peix i l'escatem. Li treiem els budells i els tallem des de la meitat cap a dalt, deixant-los oberts i tallant-los el cap. En una paella posem oli abuntant i deixem que s'escalfi. Fregim el peix i reservem. (Recomanació: si acabeu de netejar-lo, deixeu-lo eixugar damunt un tovalló de cuina, perquè sinó esquitxarà molt!)
Per preparar l'escabetx sofregim els alls tallats en bocins grandets dins una paella amb el mig got d'oli. A continuació afegim les fulles de llorer, la resta d'oli i el vinagre. Passats uns minuts, hi afegim el juvert perquè no se'ns cremi i deixam coure uns minuts més. Ha de fer xup-xup. Ara, en un plat de fang anem col·locant el peix a capes i anem posant-hi l'escabtex per sobre. Ha de quedar ben cobert amb l'escabetx. El deixam reposar unes 24 hores i llest per menjar!
Quin goig que fa aquest besuc!!!! 2 kilos ???? quina feinada ... però l´escabetx té això, val la pena fer-ne quantitat i es conserva perfectament. Molt bona proposta . Petons
ResponEliminaOstres ha de ser deliciós això! apuntat queda! petons
ResponEliminaAix que bons els besucs així?,! Els haig de pintar, tenen una pinra fantàstica!
ResponEliminaPetonets
Marina, que bó es el peix amb escabetx.
ResponEliminaAvui he escabetxat 2 verats.
Bonissims..
Una abraçada
Bona elecció!
ResponEliminaTens raó la recepta del 15 ens diu que el temps vola. M'encanten aquestes participacions
M'agraden molt com t'han quedat aquests besucs en escabetx. Jo pensava que els besucs eren més grans.O és un tema de vocabulari? bé sigui el que sigui jo em menjaria ben feliç un platet dels que tu has preparat. Ummmm
ResponEliminaQue bo amb besuc! La de coses interessants que estem descobrint amb la proposta d'aquest mes!
ResponEliminaAquests besucs també tenen molt bona pinta. Acompanyats amb una amanida d'escarola estarien de vici.
ResponEliminaAviam amb que ens sorpreneu pel mes d'octubre.
petonets
MAR, de El que no mata engreixa
Fa molt temps que no veig besuc al mercat, quina enveja que em fan aquests que has fet tú.
ResponEliminaI també fa mt temps que no et veig per aquí, espero que tot vagi bé.
Un petó maca,
Esther
2 Kg de besuc!! T'hi poses MOLT! hahahahaha.
ResponEliminaFantàstica la proposta :)
Qué ricos deben estar así! yo nunca le había puesto perejil al escabeche, pero me ha gustado mucho éste que has hecho.
ResponEliminaEncantada de haber participado!
Un peix diferent a les sardines i la tonyina, m'agrada i m'ho apunto! encara que a casa l'encarregada d'escabetxar el peix és ma mare, però li explicaré ;) petonets!! :D
ResponEliminaQuina pinta que té la recepta. La llampuga també queda molt bé feta així. Gràcies per la recepta!!!!
ResponEliminaEstà preciós aquest besuc. Està dient "menja'm"! M'encanta aquesta recepta eivissenca.
ResponEliminaPetons.
Belén
Que bo que queda el besuc escabetxat
ResponEliminaPetons
no he escabetxat mai besug, però realment té un aspecte sensacional.
ResponEliminaal final m'he afegit a la recepta del 15, amb retard i un pel d'humor, però he fet un producte més típic del meu poble i poc utilitzat en aquesta preparació.
http://cuinagenerosa.blogspot.com/2011/09/escabetx-suau-de-costella-de-porc-amb.html
Hola, hola!
ResponEliminaLa veritat és que dos quilos és molt, però també és cert que al cap i a la fi és una tècnica de conservació. Per tant, oi?
Mai havia sentit a parlar del besug, però com diu Manel té un aspecte sensacional. Sobretot, a la primera foto. Nyam!
Una abraçada i gràcies i felicitats per la iniciativa! :-)
Marina què bons! Això de fer escabetx ha estat un gran descobriment, jo no en tenia ni idea de com es feia!! Gràcies per aquestes propostes tan xules!
ResponEliminaMolts petonets!!
Molt bona proposta...L' escabetx li dóna vida al besuc.
ResponEliminagracies pel tey comentari al meu blog.
ResponEliminauna recepta de peix deliciosa!