Ha arribat el dia. Ja tornem a ser a dia 15! La veritat és que la idea de cuinar faves no entusiasma a tothom, però almenys, a mi, m'ha servit per pensar una mica més en les possibilitats que té la verdura dins de la nostra cuina i el lloc que ocupa en la gastronomia en general. Poc sabia sobre aquest producte fins dia d'avui, bàsicament perquè, des de petita, només de sentir la paraula fava m'entrava un no-sé-què que m'impedia, fins i tot, olorar-la.
Tinc la sort de viure en un lloc privilegiat. No em refereixo a la illa, sinó a casa. La meva àvia té un hort fabulós. No és que sigui un hort enorme, però sí es prou gran per abastir-nos amb els productes de temporada. Ara mateix, tenim plantades faveres, escarxoferes morades, alls tendres, cebes de secar i cebes tendres, lletugues, tomateres, patates... No em direu que això no és un luxe? De fet, per preparar aquestes faves, he baixat a l'hort i he agafat les més groixudes que he trobat, que són les que tenen més gra a dintre. La meva àvia m'ha acompanyat perquè no es fia un pèl de mi. I bé que fa! Em costa diferenciar la planta de la ceba tendra de la de l'all tendre. Tampoc és tan fàcil, eh? ;)
He pensat que, potser, podria parlar una mica de l'ingredient principal d'aquesta recepta del 15 i així tots aprenem alguna cosa nova. Inclosa jo. Evidentment, això ho escric amb l'ajuda de la meva àvia. Això em fa pensar que la gent d'avui en dia no tenim ni idea de què és allò que mengem. Anem al súper i comprem la carn, la fruita i la verdura que volem, però no sabem, la majoria de vegades d'on ve, com ha estat tractada, etc., aspectes que considero que hauríem de tenir molt en compte a l'hora de triar un o altre producte.
Doncs bé, les faves es sembren, aproximadament, a l'octubre. Es poden sembrar molt primerenques per començar a menjar-se tendres, al setembre. Podem sembrar-les, inclús, fins al novembre. La favera es pot sembrar tant a terra de regadiu com de secà. Si es reguen, couen més ràpid que les seques. Les faves es poden menjar des que surten de la favera, tendres, quan la planta medeix aproximadament 10cm, fins que són seques, que es cuinen amb pell i també pelades (guisades, com qualsevol altre llegum). A Eivissa, les faves es mengen bullides, fregides senceres i també ofegades. Les faves ofegades, la recepta més coneguda amb aquesta verdura, es fan amb xulla, botifarra, sobrassada i alls tendres. Se sofregeixen tots els ingredients en una olla, s'hi afegeix un gotet d'aigua, es tapa i es va sacsejant fins que estan ben cuites.
He volgut fer quelcom diferent amb les faves. Imagino que hi ha milers de receptes diferents, però tinc la creativitat una mica desgastada amb tanta feina... Així que us presento aquesta crema de faves especiada amb encenalls de sobrassada amb mel. Si us agrada el menjar "una mica diferent", us agradarà aquesta cremeta ;)
Ingredients (per a 4 persones)
-1 kg de faves
-2 alls tendres
-1/2 got de llet (o nata si ho preferiu)
-sobrassada
-mel
-curry
Com ho fem?
Agafem les faves i els tallem la cua, amb la mà mateix. Anem treient el gra de dintre, però no llencem la part de fora. Un cop hàgim acabat amb el procés, ho posem tot a bullir juntament amb els allets tendres. Deixem coure a foc lent durant uns 45 minuts aproximadament. Per saber si estan cuites, agafeu un gra i mireu si, amb els dit, està ben tou.
Ara, llencem una part de l'aigua que hi ha juntament amb la verdura i, a la mateixa casserola, ho triturem amb la batedora. Per fer-ho més fàcil, afegim la llet o la nata. Reservem. Ara, agafem uns talls de sobrassada i, per sobre, hi aboquem una mica de mel (a gust). La passem per una paella un minutet.
Aboquem la crema de les faves en un bol o plat, hi posem una miqueta de curry per sobre i els encenalls de sobrassada amb mel. Llests per menjar!
Bon profit!
Creativitat, això m'agrada. Vindrem cap a les 14h. :-D
ResponEliminaNo he tastat mai la sobrassada amb les faves, però com m'agrada m'imagino que el toc que li dona li deu quedar genial!
ResponEliminaUn petó!
Si a mi em posen davant d’un hort tindria segurament, seriosos problemes per distingir una col d’un nap je!je!
ResponEliminaM’encanta aquesta crema enriquida amb la sobrassada i la mel. Una recepta que m’apunto per que a casa triomfarà segur!!
Petonets!
Ole, ole i ole!! Aquesta cremeta amb la sobrassada i la mel ha de ser una delícia!!
ResponEliminaVisca la Recepta del 15... i la teva àvia amb el seu hortet! :)
Petonets bonica!!
Sandra
Moltes gràcies, això si que és tota una lliçó! i moltes gràcies a l'àvia, un pou de sabiduria! Gaudeix-ne perquè tenir avis a casa és tenir un tresor! Jo recordo que a casa les faves seques també les donaven als porcs, ara, no ser si eren d'una varietat especial o eren les faves normals i corrents. Ho preguntaré al pare. Un plat excel·lent! Ah! i aquest hi he arribat a temps, ja teniu el meu enllaç.
ResponEliminaBon cap de setmana!
Que poc m'agradaven les faves, ara les tolero però tampoc vaig a buscar-les. Tot i això, no m'ho pensaria dos cops amb aquesta crema!
ResponEliminaCalamity Alex
Que gustosa aquesta crema amb sobrasada! M'encanten les fotos també.
ResponEliminaAquí et deixo el link de la meva versió
http://www.elisabetfigueras.cat/2011/04/bruschetta-de-faves-amb-oli-de-menta-i.html
Petonets i bones vacances!
Una crema ben original i sorprenent... Si les faves lliguen bé amb la botifarra negra, estic segura que també han de lligar molt bé amb la sobrassada!
ResponEliminaUna combinació molt original, el contrast de gustos ha de ser brutal! Mai les he tastat en crema però es veu deliciosa.
ResponEliminaPetonets.
Ohhh!!! Ohhhh!!!! Marina quina entrada!!!!!
ResponEliminaJo soc de les que quan vaig veure faves vaig arrufar el nas...i ara què? vaig pensar. A casa encara varen arrufar el nas més que jo, però al final me'n vaig sortir...l'horabaixa/ vespre publicaré la meva proposta. Ara només he fet una escapadeta per poder veure les propostes que ja s'han publicat!!
Tenir un hortet així és un privilegi!! I les fotos xulíssimes!! Tanta sort que no tens temps!!
Petició: un ingredient més senzillet per a la pròxima recepta ;)
Un petó! Paula
Molt interesant! Aquí una que confonia els naps amb els porros, imaginat xD. Les àvies són molt grans, què fariem sense elles, ens ajuden tant i tant, sempre estan allà si les necessitem amb un somriure per a recolzar-nos si fa falta.
ResponEliminaLa recepta, doncs té molt bona pinta, m'agrada la combinació d'ingredients que has utilitzat. Em sap greu però aquest mes no crec que tingui temps de participar, amb el tema del pis he anat molt liada últimament, ho he anat deixant i deixant, i com no m'hi posi aquesta tarda no arribo xD.
Molts petonets!!
Que bona aquesta crema!!!!lo de la sobrasada m´ha agradat molt, un toc ben diferent!!!Bon CDS
ResponEliminaLa mel a la cuina ha estat un dels meus darrers descobriments i amb sobrassada ha d'estar espectacular!!! M'encanta la prosta.
ResponEliminaT'enllaço, d'acord?
Per alguna cosa ets la cofundadora de la Recepta del 15!!! aquesta aportació és una delícia!! a mi m'encanten les cremes i no tinc cap dubte, encara no sigui molt fan de les favetes, que aquesta crema em xiflaria...i els encenalls...i de sobrassada...mmmm!!!!
ResponEliminaMolts petonets bonica i gràcies per les teves paraules!
Ha de ser gustosíssim aquest plat! igual de gustós que tenir aquest hort i una àvia que sap tantes coses!
ResponEliminaPetonets
Una receta sorprendente, jamás imaginé una crema de habitas, y con ese toque d ela sobrasada , mile y curry es una receta para quitarse el sombrero! me encanta! buen fin de semana
ResponEliminaEts una dona privilegiada per tenir hort, per tenir àvia i per viure en un paradís. M'ha encantat la teva informació i no parlem del plat que has preparat amb la magnífica sobrassada que teniu.
ResponEliminaOstres, tens un blog uánderful. Queda apuntat al blogroll i aquesta proposta de les faves amb sobrassada m'ha semblat fantàstica, però molt fantàstica :O
ResponEliminaOstres quina passada de cremeta !! Mai ho hagués dit !!!! Ha d'estar boníssima !!!
ResponEliminaAmb el teu permís prenc nota.
Bon cap de setmana
Petonets
Marina me gusta tu toque diferente a las fabas y pienso que tiene que quedar muy bien la sobrasada y asi en crema gustara a mas persona seguro
ResponEliminapeto
miquel
Jo no sóc gaire de cremes i tampoc massa de faves, però reconeixo que la teva recepta és una passada!! Molt molt original i aquests encenalls de sobrassada??? aquest ingredient sí que em torna boja, veus jiji!! Ha de ser boníssima per força!
ResponEliminaM'ha encantat l'explicaicó que ens dónes de les faves. A la familia del meu xicot hi ha molta tradició de cultivar i ell em va muntar un hort urbà als balcons del pis on vivim ara. Tot i que no tneim gran cosa, entenc el que dius perquè em fa una il·lusió increible poder agafar algo de l'hort i cuinar-ho al moment!
Molts petonets guapa!! :)
Nena quina crema més bona!! jo també he hagut de pensar una mica (ja et vaig deixar el link de la recepta al post anterior!) però una crema no se'm va acudir en cap moment, i aquest toc de mel i sobrassada el trobo fantàstic! Jo també tinc la sort de tenir un hort a casa dels meus avis, i la veritat és que sí, és un luxe! :)
ResponEliminaBueno bueno, qué rica se ve esta cremita...con sobrasada...ay ay ay...mira que no soy mucho de habitas...así seguro están buenisimas!
ResponEliminaUn abrazo...
quina sort tenir un hort.
ResponEliminam'agadat molt aquesta recepta.
Petons.
mmmm quina recepta més genial! té molt bona pinta! a veure si un dia d'aquests m'animo i la provo de fer.
ResponEliminaPetons
Quina cremeta...amb el toc de sobrassada (com no?), i de curry això ha de ser deliciós! Una abraçada.
ResponEliminaQuina combinació més bona! I fa una pinta fantàstica. M'encanta!
ResponEliminaPetons.
Belén
Quin èxit! Només veig receptes amb faves!
ResponEliminaAquesta crema, amb la sobrassada...Mmmm en vull per dinar!
Petons
Anna
Amb el toc de sobrassada ens has convençut... petons gastronòmics
ResponEliminasegur que les teves recient collides de l'hort són bonííííííííísimes!!! petonets guapa
ResponEliminaImpressionant la recepta, molt original amb la sobrassada, prenc bona nota!! Precioses les fotos del hortet, quina enveja!!!(sana eh?)
ResponEliminaUn petonet bonica
Oh! i tant que ens agrada!. I també ens agraden les explicacions que ens dones, apreses de la teva àvia!
ResponEliminaHola!!!
ResponEliminaUna receta sana y deliciosa donde las haya!!!
De buena gana me comia un plato ahora.
Me encanta la mezcla de sabores que has puesto, este plato en un restaurante de lujo seria el plato estrella!!!
Mil besossss
Qué deliciós !!
ResponEliminaTens un premi el nostre blog per recullir.
Una abraçada
Sara