dijous, 17 de febrer del 2011

Xerips (o gaspatxos de farina de flor)

Les postres que us presento avui, les he trobades al llibre Eivissa i Formentera. La cuina pas a pas. Recull totes les receptes típiques de les Pitiüses, tant dolces com salades. Per mi, és com la Bíblia de la nostra cuina. L'he fullejat milions de vegades. No sé per què. El trobo súper interessant, no només pels plats, sinó també perquè explica anècdotes sobre les receptes: l'època de l'any en la qual es cuinen, les variants, si agraden o no als infants,.. I, per descomptat, les fotografies són precioses. Fan venir una gana... Bé, us deixo amb la recepta dels xerips que, tradicionalment, es prepara per Tots Sants. A Sant Josep de sa Talaia, s'anomenen xelips; a Eivissa, gaspatxos de farina de flor i, a Sant Miquel de Balansat, xeripes. Així que espero que us agradin els xerips-xelips-gaspatxos de farina en flor! 

Ingredients

-400gr de farina
-2 ous
-1 sobre de llevat
-1 gotet de sucre
-Ratlladura de llimona
-Suc de taronja
-1 rajolí d'anís (jo he fet servir herbes, una beguda típica d'aquí)
-1 tasseta de llet

Com ho fem?

Barregem la farina, el sucre i els ous. Escalfem una mica la llet i l'anem afegint poc a poc. Hi aboquem el suc de taronja i la ratlladura de la llimona. Afegim també el llevat. Si queden grumolls a la mescla, passeu-la per la batedora. Ara, poseu oli en una fregidora fins que estigui molt calent. Amb una cullera, agafeu una mica de pasta i fiqueu-la a la fregidora. Doneu-li la volta i aneu ficant els xerips en un plat amb un tovalló perquè absorbeixi l'oli. Quan estiguin tots llestos, espolvoregeu-los amb sucre.

Tal com explica el llibre, els xerips són un berenar que agrada molt als més petits. Acompanyades d'un gotet de llet, resulten unes postres d'allò més bones!

Bon profit!



10 comentaris:

  1. Anomena'ls com vulguis però tenen una pinta estupenda!!!

    ResponElimina
  2. A mi segur que m'agraden... i més si són amb herbes eivissenques!! Nyam!
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  3. Amb el nom que vulguis, però se'm fa la boca aigua!!

    ResponElimina
  4. Millor amb les vostres herbes, quin encert!
    Petonets.

    ResponElimina
  5. Jo crec que agradaran als mes petits... i als més grans! Quina pinta que té!

    ResponElimina
  6. Segur que desprenen un perfum de taronja i llimona irresistible.
    Ha de fer la boca aigua.
    Petons,
    Elisabet

    ResponElimina
  7. HOla,
    aquest tipus de bunyolets m'encanten... però si són amb les vostres herbes, doncs molt millor segur! Petons

    ResponElimina
  8. Aquests xerips-xelips-gaspatxos de farina en flor tenen una pinta impressionant!! Tu llegeix aquest llibre i mira'l profundament, després ens ho contes amb tot detall. Un petó, Paula

    ResponElimina
  9. No coneixia aquests dolços d'Eivissa, i això que per setmana santa de l'any passat vaig anar-hi i vaig atipar-me de dolços d'allà, je je je... Deuen ser molt semblants als nostres bunyols, oi? Ideals per berenar!

    ResponElimina
  10. oooooooooooooooooo! mare meva Marina!!! crec que si me'ls posses davant no en deixo ni un!!!! m'encantennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn. Petonets guapa

    ResponElimina