dimarts, 5 de febrer del 2013

Massa de pizza integral

A casa ens agrada molt això de sopar pizzes entre setmana. El problema és que, per falta de temps, acabàvem sucumbint a les masses de pizza "prefabricades" de les grans superfícies. Aquestes innocents bases per fer pizza estan carregades de porqueries diverses: colorants, conservants, transgènics i mil coses més que no vull ni pensar. Per això, a casa, ja fa temps que preparem la nostra massa de pizza casolana. I és que és molt fàcil de fer i conservar. El truc està en fer-ne més quantitat per poder-la congelar i tenir-la preparada per gaudir-ne qualsevol dia. Només l'hem de descongelar, estirar i farcir d'allò que més ens agradi. 

La massa que us presento avui està feta amb blat xeixa, que tornen a cultivar alguns productors d'Eivissa per recuperar les varietats autòctones que s'havien perdut amb l'abandonament de l'agricultura tradicional a l'illa. Nosaltres la comprem a un amic, en Tòfol, que té una finca ecològica: no utilitza cap tipus de pesticida i fa servir les tècniques de sembra i recollida típiques de les Pitiüses. A més, manté a ratlla les males herbes amb un exèrcit de cabres i amb unes gallines que mengen el gra que no s'aprofita. Per cert, els millors ous pagesos que he tastat són els de les gallines d'en Tòfol (mereixen un capítol a part, així que el deixo a "pendents" i aprofito per explicar-vos com funciona això del codi imprès en l'esclova). Que després diguin que l'agricultura ecològica no és productiva...

La farina de blat xeixa és ideal per elaborar pans i masses. Com és integral conté una gran quantitat de fibra, molt beneficiosa per al trànsit intestinal i amb propietats anticancerígenes. Així mateix, els aliments integrals ens produeixen una major sensació de sacietat i ens ajuden a portar una alimentació més equilibrada.

Us deixo amb la recepta i espero veure ben aviat les vostres pizzes casolanes!




Ingredients (tres pizzes mitjanes)

500gr de farina integral de blat xeixa (ecològica)
240ml d'aigua tèbia
25gr de llevat fresc
2 cullerades d'oli d'oliva verge
1 pessic de sal


Com ho fem?

Si teniu robot amassadora, introduiu-hi els ingredients de manera que quedi en formà de volcà: amb l'oli, el llevat i la sal al mig, i incorporeu-hi una petita part d'aigua tèbia. Engegueu la màquina a una velocitat baixa i aneu-hi afegint aigua poc a poc fins que quedi una massa compacta. Treure del bol i amassar durant dos o tres minuts amb les mans, fent una bola.

Si opteu pel mètode tradicional, només heu d'agafar un bol i disposar els ingredients en forma de volcà. Aneu desfent el llevat amb les mans poc a poc i aneu afegint-hi aigua així com ho demani la barreja. Aneu amassant de fora cap endins, agafant la massa per les vores i aixafant-la al centre del bol. Feu una bola.

Deixem reposar la massa enfarinada dins el mateix bol i coberta amb paper transparent durant una hora. Si no l'anem a cuinar en el mateix moment, tallem la porció que desitgem i la guardem en un tupper o amb paper transparent dins el congelador. Només haurem de descongelar-la i estirar-la quan la necessitem.

Per fer la pizza només heu d'enfarinar la superfície de treball i anar-la estirant poc a poc amb les mans i, després, amb un corró perquè ens quedi més fina. Les masses fetes de farina integral són més difícils de manejar i es trenquen amb més facilitat. Només heu de ser delicats i tenir paciència. És interessant utilitzar un motlle de pizza com a base perquè no se'ns trenqui quan la manipulem. També podem fer servir un motlle quadrat o rectangular qualsevol. Un cop tenim la base estirada, només hem de posar-hi per sobre els ingredients que més ens agradin i fer la pizza al nostre gust. Enfornar-la durant uns 25 minuts (compte, cada forn és un món!). La treiem, la deixem refredar un minutet i a gaudir!




De què fem les pizzes a casa?

A casa tenim dos bàndols: el vegetarià i el carnívor. Així que fem una pizza per a cadascun i tots feliços.  Primer de tot, fem la salsa de tomata. Agafem una tomata gran madura de l'hort i la triturem amb la batedora. L'escampem per sobre la base i afegim els ingredients que volem:

Pizza 1: carbassó, albergínia, espàrrecs verds (collits d'aquesta tarda!) i formatge de cabra.



Pizza 2: rodanxes de ceba, bacó i formatge emmental.



Bon profit!

22 comentaris:

  1. Ohhhh que bones!!! i quins farcits més gustosos!!!
    Felicitats!!!

    ResponElimina
  2. Marina mas sana la pizza con la harina integral y buenos rellenos y bien ricos
    peto

    ResponElimina
  3. Molt i molt bé, Marina!! Avui ens has donat moltes coses, perquè ens parles del blat xeixa d'Eivissa (que almenys jo no coneixia), perquè ens recordes el munt de porqueries que porten les pizzes de súper (ecs!), perquè farceixes les pizzes amb ingredients que fan salivera... i què coi! Perquè la pizza és boníssima i t'ha quedat de perles!! Petonetts

    ResponElimina
  4. Jo fa anys que no provo una pizza de súper... crec que no podria fer ni un mos ja. Quan t'acostumes al bo i a sobre, és fàcil, no té cap sentit tornar-hi. Petons!

    ResponElimina
  5. jo vull un tall de cada!! aquesta massa s'ha de provar, segur que no es fa tan feixuc a l'hora de digerir, que bons que són tots els productes integrals... mmmm!!

    ResponElimina
  6. Què bona!!! Jo també vaig fer s'altre dia i em va sortir molt bona, la recepta de la base era molt pareguda a sa teva però la farina era blanca i comprada, així que segur que la teva és més bona!
    Tenia es dubte de si es congelava la base feta o la bola de massa així que vaig congelar una de cada, t'hauria d'haver demanat abans...
    La pròxima vegada la faig amb blat xeixa i ja et diré com a quedat!

    ResponElimina
  7. tan poc que costa fer les coses bé i encara ens ho han de recordar i ens han d'esperonar com fas tu en aquest post perquè posem les mans a la massa. gràcies per l'explicació!

    ResponElimina
  8. és tan bona la pizza feta a casa, l'altre dia en vaig fer, a veure si penjo la recepta també! peotns

    ResponElimina
  9. marina, m'apunto ben apuntada la teva recepta de la massa!! ens hauriem d'anar acostumant de mica en mica a anar introduint a farina integral a la nostra dieta.
    i els farcits també m'han encantat!!
    amb això de tenir-ne feta i congelada com a reserva tens tota la raó, no costa gens, però no sé perquè costa de fer.
    ptns!!

    ResponElimina
  10. Les 2 versions em semblen molt bones i amb aquest massa integral, encara millors. A casa fem la massa amb massa mare i farina d'espelta (meitat integral/meitat blanca) i això no té res a veure amb el que podem comprar, de menjar poc salutable, tenim un dinar sà i equilibrat!
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  11. Imagino lo estupenda que tiene que ser esa harina, a mi las harinas me parecen más "sabrosas" que las blancas y me pierdo por cualquier cosa hecha con harina integral de la de verdad.
    No sabrí cuál elegir de las dos, así que me conformo con un trocito de cada.
    Un besito

    ResponElimina
  12. Aquesta massa surt genial!! i el farcit m´encanta!!!! Petonets

    ResponElimina
  13. Com una pizza feta a casa res de res. La massa ideal i aquests farcits uhmmm!!!!...
    Petons

    ResponElimina
  14. Suelo hacer la masa de pizza integral, de hecho es la única que tengo publicada en el blog, pero no es exactamente como la tuya, así que tomo nota para comparar y la pruebo ¡Pinta que alimenta!

    B7sss

    ResponElimina
  15. Que buena idea hacer la masa integral !
    Yo siempre hago las pizzas en casa para que sean mas sanas, pero probaré tu idea que aún es mejor!

    ResponElimina
  16. Carai! Crec que un dia d'aquestos m'hi animaré jo tabé a fer una massa de pizza, més que una pizza igual hi faça una coca amb pebrera o ja improvitzaré una mica a vorer què passa.

    M'agraden molt ses teues ideies i propostes que mos presentes, esper poder seguir-te molt i molt de temps,

    Una aferrada ben grossa!

    ResponElimina
  17. No coneixia el blat xeixa, però veig que pot ser molt útil. Nosaltres intentem a utilitzar farina integral (de blat) per les masses però té un gran problema i es que cuites queden molt seques. Jo normalment hi afegeixo mantega o platan per estovar-les una miqueta (o combino farina integral amb farina refinat)... Aquest tipus de farina també té aquest problema?

    ResponElimina
  18. Uaauuu!!! Super bona pinta!!! Una alternativa genial ^^
    //Airin

    ResponElimina
  19. Qué pintaza!! Me ha encantado tu masa de pizza. Me la apunto!

    ;))

    ResponElimina
  20. OOOh! A mi apuntam al bandol dels vegetarians!!!!

    ResponElimina
  21. Mmmmm integral, no l'he provada mai, queda molt bé amb les verdures.
    Una abraçada

    ResponElimina
  22. És així com ha de ser una pizza, amb producted naturals. La tomata? Madura i picada, una miquiua de sal i una mica d'orenga o una altra herbeta aromàtica al gust. Massa amb farina natural i bona. Farçit al gust, amb això, el més important és tenir imaginació.
    Moltes felicitats per les fotografies, sont precioses.

    ResponElimina