dilluns, 3 de gener del 2011

Figues seques

La figuera és un arbre molt característic del paisatge eivissenc. No se sap quan varen ser introduïdes a l'illa, però es coneix, a través de textos molt antics, que el seu cultiu data, aproximadament, d'abans del segle I dC.

Les postres que us presento avui, són típiques de la zona de les Pitiüses.

Les figuesflors, que són les primeres que es poden menjar, es cullen per Sant Joan i provenen d'un tipus de figuera que es diu Albocor. Amb aquestes, s'hi fan les xereques, que s'assequen al sol partides per enmig i s'asasonen  amb batafaluga i frígola.

Les figues seques (les de les fotografies), més tardanes, es cullen a l'agost i al setembre. Provenen de figueres com l'Oriola i la Julia. Es fan amb un procediment diferent al de les xereques. S'assequen al sol senceres, després es fornegen, s'escalden i s'eixuguen de nou al sol. Es col·loquen ben pitjades dins una caixa de fusta i s'assaonen amb frígola i fulles de garrover.

Les figues seques s'acompanyen amb formatge (amb un contrast de sabors sorprenent)  i ametlles torrades. Antigament, els pastors i pagesos de l'illa, en portaven dins les butxaques per fer més curt el temps entre menjades. 

Espero que us agradi aquesta recepta de la cuina tradicional de l'illa d'Eivissa



6 comentaris:

  1. M'encanten les figues, més fresques que seques però aquestes tenen una pinta fantàstica... i més si és recepta de ses illes ;) Que per cert... el que donaria ara jo per estar a Eivissa tranquil·leta i no tancada a casa escrivint la maleïda memòria... jijiji
    Petons maca!
    Sandra

    ResponElimina
  2. Mmmm...quina bona pinta que fan!! I les fotografies espectaculars!!!!!!! Un petó molt fort, Paula

    ResponElimina
  3. Encara tinc figues seques de la darrera vegada que vaig anar a Formentera!!

    ResponElimina
  4. Caram, si que he aprés coses avui! Em pensava que totes les figueres eren iguals...
    Visca les tradicions!;)

    ResponElimina
  5. Les figues seques, a casa sempre les hem menjades, amb una ametlla dintre, ara se el perquè.
    Petons

    ResponElimina