diumenge, 15 d’abril del 2012

Risotto d'arròs a banda amb sépia i gambes eivissenques

Ja som a dia 15! Quina il·lusió trobar-nos de nou amb tots vosaltres, aquest cop, amb una proposta que admet moltes variants i molts de tocs personals: l'arròs.

Per a aquesta ocasió, he volgut adaptar una recepta típica de la cuina eivissenca actualitzada. L'he trobada al llibre La cuina d'Eivissa. Sabors de sempre, plats d'ara que ofereix una visió del segle XXI de la cuina tradicional de l'illa, aportant noves tècniques i nous ingredients a la cuina dels nostres majors. Totes les receptes que apareixen al llibre han estat versionades per joves cuiners de l'illa, promeses de la gastronomia d'Eivissa que fan propostes tan originals com un flaó amb gominoles d'herbes eivissenques o un snack de sobrassada, xocolata i espuma de patata eivissenca. El llibre compta, a més, amb una fotografia excel·lent a càrrec de Vicent Marí i amb pròlegs de Felipe de la Peña i Juan Mari Arzak.

Bé, us deixo amb la proposta, que em poso a "xerrar" i no acabaria mai. Espero que us agradi la meva versió d'aquesta moderna i, a la vegada, tradicional recepta de pescadors.



Ingredients (per a 4 persones)

Per al risotto
-400 gr d'arròs per a risotto o arròs bomba
-1 sépia fresca
-4 gambes eivissenques
-safrà en bri
-1 ceba tendra
-2 grill d'all
-2 carxofes
-brou de peix
-mantega

Per al brou de peix
-peix de roca: rascassa, gallinetes, vaques i esparralls
-juvert
-1/2 ceba
-1/4 de pebrera vermella

Per decorar
-1 carxofa fregida (en quartes)
-Allioli (1 ou pagès, 2 grills d'all, oli i sal)


Com ho fem?

Per fer el brou:

Ofegar la ceba i la pebrera dins una olla amb un bon raig d'oli. Incorporar-hi el juverti i deixar confitar. Afegir el peix de roca, ofegar-ho bé i cobrir amb aigua. Tapar i deixar bullir.

Per fer el risotto:

Sofregir la sèpia, la ceba, els alls (en bocins petits) i les carxofes (a quartes) amb una mica de mantega. Deixar que confiti, afegir-hi l'arròs i ofegar bé. Afegir-hi el safrà i la sal, ben remenar i incorporar un cullerot de brou i una altra cullerada de mantega. Deixar que begui i repetir el procés fins que l'arròs estigui cuit i hagi begut tot el brou.
Mentrestant, fer les gambes a la planxa i afegir a l'arròs el suquet que desprenen. Les reservam.

Presentació:

Agafar un motlle per emplatar (rodó) i ficar-hi dins el risotto. Treure el motlle i col·locar una gamba, una quarta de carxofa fregida i un bona cullerada d'all i oli.

Bon profit!


47 comentaris:

  1. Oleee tu!!! i amb aquest all i oli, ja estic llepant el cap de la gamba i ja m´estic veient aquest estiu quan m´escapo amb el marit a l´illa buscant un arrosset d´aquesta pinta!!!!! mira que et busco:))) felicitats per la recepta!! molts petons

    ResponElimina
  2. Si señora, eso si que es un pedazo de receta de arroz!!
    Me la guardo.

    Besos.

    ResponElimina
  3. Que bo aquest arros!!! i amb l'allioli, i la presentació espectacular!!! Aquí et deixo el meu: http://tastarutes.wordpress.com/2012/04/15/larros-dels-meus-veins/
    Petonets guapíssima!! :)

    ResponElimina
  4. Te uuuna pinta!!! Segur que estava igual de bó!!! Enhorabona!

    ResponElimina
  5. Ummm, aquesta recepta ja fa estiu!!! M'encanta la recepta i el muntatge i la foto més!! Una abraçada.

    ResponElimina
  6. Marina, quin arròs mes bó.
    Demà tota la xarxa fara olor a perfum d'arròs.
    Felicitats per la recepta i l'iniciativa.
    Vaig a provar, si puc deixar el missatge a la Sandra.
    Ultimamen no se que passa, que es molt dificil poder contactar amb ells.
    Deu ser per que no tin facebook o twiter.
    De totes maneres, et comunico la meva recepta, que es Paella de Marisc.
    Petonets
    lacuinadelaisabel.blogspot.com

    ResponElimina
  7. Aquest llibre ha de ser preciós, acabo de tornar de Mallorca i m'he enamorat de la cuina de Ses Illes :)
    L'arròs té una pinta deliciosa!
    Et deixo la meva proposta, com no podia ser d'altra manera, es tracta d'unes postres, je je je...
    http://blogs.cuina.cat/lacuinadecasa/2012/04/15/bombons-blancs-d%E2%80%99arros-inflat/

    ResponElimina
  8. Aquest arròs és espectacular!! quina pinta, amb la salseta, el bitxet...ufff te'l pots menjar amb els ulls!! petons

    ResponElimina
  9. Puedo oler el aroma a mar desde aquí, que rico!! Mira que las gambas rojas estaban entre mis favoritas. Siempre he disfrutado mucho de los aromas y sabores del mar, son recuerdos que perduran, y tu arroz me ha transportado. La presentación linda! Feliz domingo.Bss

    ResponElimina
  10. Guau!!!!! Quina passada d'arròs i de fotos! M'he quedat bocabadada! Enhorabona. Petons

    ResponElimina
  11. Marina, un arròs de 10. Li acabo de deixar el meu enllaç al fogons.
    Bon diumenge,
    Nani

    ResponElimina
  12. Que si m'agrada????? M'encanta!!!!A l'igual que les fotos, que son precioses!
    Un petonas i visca el 15!!!
    Sònia

    ResponElimina
  13. mare meva Marina, la foto la trobo preciosa i aquest arrosset acompanyat amb una mica d'all i oli ja és altra història eh! un 10 guapa.
    Petonssss

    ResponElimina
  14. Ostreeees que bó!! M'encanta m'encanta m'encanta!!! Ja me'n pots anar preparant un pat d'aquests i m'hi poses tb més gambes :-PPP

    Petons maca!

    ResponElimina
  15. Quin goig tans arrossos avui!! El teu és molt modern i la presentació favulosa!! Quina delicia! Petons

    ResponElimina
  16. Que bó! quina pinta mes bona!!!
    et segueixo:)

    ResponElimina
  17. dona gust pverue avui els blogs plens de receptes d'arròs....

    ResponElimina
  18. Ostres, quin arros! pero m'ho poses ben dificil, amb tots els ingredients de la terra :-(

    ResponElimina
  19. La presentació t'ha quedat genial, i la combinació d'ingredients ha de quedar boníssim!
    Una abraçada

    ResponElimina
  20. Una presentacion 10!! me ha encantado...Besitos

    ResponElimina
  21. mmm quina bona pinta!!! T'ha quedat molt ben presentat i segur que també molt bo. Els arrossos de peix m'encanten, tot i que fa unes semanes els hi vaig agafar una mica de mania, res, que sóc massa sensiblona, jajajja.
    Quan torni a ser capaç de tractar amb el peix el provo que te un aspecte impressionant i la combinació d'ingredients és molt encertada.

    Molts petonets!!

    ResponElimina
  22. Marina, quin risotto!
    Una mescla de mar i muntanya, que bo. Aquí et deixo el meu que també és antic i tradicional de pagès.
    Petonets!
    http://elplatdeldia.blogspot.com.es/2012/04/arros-del-troc-arros-de-pages-amb.html

    ResponElimina
  23. The most amazing delicious food that I ever imagined could be..

    ResponElimina
  24. M´agrada quan dius pebrera... tinc familia a Eivissa i ja m´acostumo a saber el significat de moltes paraules autòctones... un arròs de primera, les carxofes a més li donan un gustet... Bo, bo... petons, i bon diumenge.

    ResponElimina
  25. Uf! que bo, i que bona la cuina de ses illes. Saps que no hi he viatjat mai? és el meu gran viatge pendent.
    Petons, guapa!

    ResponElimina
  26. Carai Marina! Quin luxe! Això és de restaurant de tres estrelles, eh? Les fotos són precioses... petons!

    ResponElimina
  27. nena, quina pinta!!!!! l'arros a banda m'encanta, el punt de les gambes ibicenques deu ser magnific i enfi...presentat així.... em sembla molt exquisit!

    ResponElimina
  28. Pegada a la pantalla del ordenador que me he quedado. Increíble pinta para este arroz, y además ibicenco; hecho un montón de menos esta maravillosa isla en la que viví durante 7 años. Me apunto el libro, gracias, un beso

    ResponElimina
  29. Perdona la falta, que al leerlo me he dado cuenta, echo de menos quería decir.

    ResponElimina
  30. un arròs a l'alçada de l'organitzadora de la recepta del 15, felicitats!

    ResponElimina
  31. L' arròs amb brou de peix és exquisit. Ah? per cert, no he provat mai les gambes eivissenques, sempre les catalanes, je, je, je. A la millor em sorprenen!

    ResponElimina
  32. Què ben presentat!!! i què bo ha d'estar!!! gracies a vosaltres tenim un gran receptari, ara d'arrossos!!petó

    ResponElimina
  33. Arrós festiu...aquest all i oli caient es irresistible. I la gamba!!! que be plantada q esta.

    Un petonet

    ResponElimina
  34. Quina pasada de plat!!! et felicito Marina, i quina presentació mes maca.
    El meu marit diu que a veure quan l'hi preparo ji ji ji
    Un petonet

    ResponElimina
  35. El llibre del que parles sembla que hagi d'estar molt bé!!
    Veient aquesta presentació i combinació de sabors ens agafen moltes ganes de fer-lo!!
    Petons!!

    ResponElimina
  36. Hola Marina, quin rissoto més bo, i la presentació m'encanta.
    Una abraçada

    ResponElimina
  37. Delicioso risotto.
    Me encanta esa última imagen.

    Besos,
    Raquel

    ResponElimina
  38. Ha de ser boníssim, i el llibre molt interessant!!!
    petonets

    ResponElimina
  39. oh, aquestes gambes i aquest arròs, que bo deu ser!
    Marta

    ResponElimina
  40. como dice el Manel has hecho un arroz magnifico a la altura de la organizadora del evento y la foto expectacular,una combinación magnifica.Me la guardo.
    peto

    ResponElimina
  41. Ole y ole que arroz madre mia!!! esta de lujo.
    Besos!!

    ResponElimina
  42. Buenísima pinta. Me encanta la receta. La he copiado para hacerla. Muchas gracias.

    ResponElimina
  43. La foto dice: comeme, comeme¡!

    Petó

    ResponElimina
  44. Quina alegria ha estat trobar-te aquí, en el núvol, amb un bloc tan magnífic. Enhorabona! Se m'està fent la boca aigua amb aquesta foto de l'arrós. Ai l'operació bikini.

    ResponElimina
  45. Una pinta estupenda, este risotto debe ser una verdadera delicia! un beso

    ResponElimina
  46. Marina he publica tu arroz esta muy bueno,nos ha encantado
    Gracias por compartir
    un peto

    ResponElimina